Testdag

Verloop van een testdag

U zal uitgenodigd worden voor de testdagen in uw ziekenhuis (UZ Leuven of UZ Gent). Bezoek nummer 1, 2, 3 en 5 nemen elk een voormiddag en een beperkt deel van de namiddag in beslag.

 

Op ieder bezoek meldt u zich nuchter aan met uw stoelgang- en urinestaal.

 

De dag voor ziekenhuisbezoek 1, 3 en 5 zal u gevraagd worden om een reeks van vragenlijsten in te vullen. Op de dag van elk van de 5 bezoeken mag u NIET ontbijten. Wel mag u water drinken en moet u uw medicatie innemen op de tijdstippen dat u dit gewoonlijk doet.

Wat breng ik mee naar de testdag?

PHOENIX_website_afb_darmmicrobioom

Stoelgang
staal

Hoe collecteer ik het staal?

24u urine collectie

Hoe collecteer ik het staal?

Niet te vergeten

Draag comfortabele, sportieve kledij

Breng uw medicatie mee

Breng uw identiteitskaart mee

Hoe ziet zo'n testdag eruit?

Gezondheid grote bloedvaten

Tijdens deze niet-invasieve test wordt de diameter van een bloedvat (arterie) in de bovenarm in beeld gebracht door middel van echografie. Dit gebeurt zowel voor, tijdens als na een occlusie van de arm. Deze occlusie gebeurt met een manchet zoals gebruikt wordt tijdens bloeddrukmetingen.

Gezondheid kleine bloedvaten

Dit wordt gemeten door middel van een niet-invasieve test waarbij de diameter van de bloedvaten van het netvlies gemeten wordt door in een camera te kijken die tevens ook een flikkerend licht uitzendt. Deze meting wordt enkel bij patiënten uit UZ Leuven uitgevoerd.

Arteriële stijfheid

Tijdens deze niet-invasieve test wordt de snelheid gemeten waarmee een bloeddrukgolf zich door de slagaderen verplaatst. De test meet de tijd tussen de hartslagpuls gemeten aan de halsslagader t.o.v. de hartslagpuls gemeten aan de dijbeenslagader.

Fietsproef

Uw maximale uithoudingscapaciteit wordt gemeten door het uitvoeren van een maximale inspanningstest op de fiets.

Balans

Als onderdeel van uw functionele fysieke fitheid wordt uw evenwicht getest door na te gaan of u 10 seconden uw evenwicht kan bewaren in drie verschillende houdingen.

Wandelsnelheid

Als onderdeel van uw functionele fysieke fitheid wordt de tijd die nodig is om 4 meter af te legen gemeten.

Opstaan uit stoel

Als onderdeel van uw functionele fysieke fitheid wordt de tijd die nodig is om zo snel mogelijk 5 maal op te staan uit een stoel gemeten.

6-minuten wandelen

Wandeltest waarbij de maximale afstand gemeten wordt die u binnen de 6 minuten kan afleggen.

Handknijpkracht

De handknijpkracht wordt gemeten door zo hard mogelijk te knijpen in een toestel dat uw kracht registreert.

Spierkracht bovenbeen

Uw beenspierkracht wordt gemeten op het BIODEX toestel.

Lichaamssamenstelling

Uw lichaamssamenstelling (vet en spiermassa) en botdensiteit (rug en heup) worden gemeten door middel van een DXA scan (staat voor Dual-energy X-ray Absorptiometry). De scan gebruikt een erg lage vorm van radiatie en is minder dan de radiatie waaraan iedereen op dagelijkse basis wordt blootgesteld.

Fysieke activiteit

Via een klein toestel wordt uw fysieke activiteit tijdens het dagelijkse leven geregistreerd (zitgedrag, fysieke activiteit en slaap).

Vragen?

Zit je nog met vragen? Twijfel niet om ons te contacteren.